Biografie

Johan Jansen is een Europese Pedal Steelgitarist, gitarist en producer.

Geboren in Oosterhout, (Gemeente Valburg, Nederland)

Jeugd

Johan is de oudste van een muzikaal  gezin met 5 kinderen, die allemaal tegenwoordig beroepsmatig met muziek bezig zijn.

 

Vanaf zijn zesde jaar is hij actief bezig met muziek. Met accordeon, blokfluit en als zangertje in een kerkkoor komt hij zijn lagere schooltijd door.

Vanaf zijn 12e begint hij met gitaar en vanaf zijn 16e met lapsteel. Hij blijkt een passie waar hij graag zijn beroep van wil maken, bezoekt muziekschool “de Lindenberg’ in Nijmegen en begint aan een conservatoriumopleiding.

Speelt gitaar in een Big Band en in de plaatselijke popbands.

Steeds blijft het instrument Pedal-Steelguitar hem trekken, nog nooit een gezien, maar veel gehoord in de LP’s die zijn ouders thuis draaiden. Countrymuziek, Nederlandstalige muziek, Schlagers. Met zijn vrienden deelt hij een voorliefde voor de Amerikaanse popmuziek van die tijd, van Jimmy Hendrix tot en met Crosby, Stills, Nash and Young. In de laatste groep kwam natuurlijk veelvuldig Pedal Steel Guitar voorbij. Tijdens een gitaarles op de muziekschool in Nijmegen brengt zijn gitaardocent Loek Schriever in aanraking met pedal-steel en legt precies uit hoe het werkt. Met hem bezoekt hij een optreden van Wout Pennings, een Nijmeegse gitarist die ook wat pedal steel speelt in een band. Voor het eerst ziet hij zo’n instrument en is verkocht. Dit moment heeft zijn toekomst bepaald.

Studio

Op zijn 19e koopt hij zijn eerste Pedal-steelguitar. Met veel bluf belt hij diverse studio’s op of ze misschien eens pedal-steel nodig hebben en laat zijn telefoonnummer achter.

Op een dag wordt hij gebeld door de Telstar Studio’s uit Weert. Hun vaste steelgitarist Frans Doolaard is vanwege gezondheidsredenen in het buitenland. Johan krijgt zijn kans en met gebrekkige kennis van het instrument speelt hij de tracks in op een LP van Henk Wijngaard, een trucker-zanger die met zijn songs boven in de hitparade terecht komt.

Vanaf dan staat de telefoon niet meer stil en Johan speelt op talloze Nederlandse producties, maar ook bijvoorbeeld op een Blues plaat van Joanna Connor (USA).

Een uitgebreide lijst van mensen waarmee hij gewerkt heeft  is te zien op een andere pagina (link)

Podium en bands

In die tijd ging hij ook les nemen van Had Verheyen (foto), een Nederlandse steelgitarist. Had ontdekte al snel zijn talenten en liet hem zijn plaats innemen in The Canyon Drive Band. Had ging spelen bij Tulsa (Ruud Hermans Band).

Met de Canyon Drive band werd door heel Europa gespeeld en podia gedeeld met o.a. Bobby Bare, Roy Orbison en vele ander grootheden in de countrymuziek.

Na een tijd werd het allemaal teveel naast zijn studie tot docent.

Johan ging zich storten op geluidstechniek. Als F.O.H.mixer bij een gerenomeerd P.A. bedrijf werkte hij op grote shows, ook voor radio en TV.

Na een aantal jaren begint hij weer met steel en treedt toe in The Moonlight Riders , een formatie uit Limburg. Hiermee speelt hij door heel Europa en toert ook door Canada.

Na de Moonlight Riders wordt er een band opgericht, waarin Ilse De Lange zangeres wordt: Cash On Delivery.

Een zeer succesvolle band. Het management van de band brengt Ilse in contact met Warner Nashville en Ilse kiest ervoor om solo verder te gaan.

De opeenvolgende jaren wordt er gewerkt met andere zangeressen.

De laatste jaren bestaat COD als 4-mans formatie, nog steeds een band met een flinke reputatie in de Europese Country Music scene. Deze band begeleidt nog steeds zangeressen en zangers die voldoen aan de kwaliteit die COD aks voorwaarde stelt.

In 1998 wordt The Secret Combination opgericht, een band met studiocracks uit de Nederlandse popmuziek. Er worden een paar prachtige CD’s gemaakt. (Link)

Vanuit deze band zijn Johan en René van Barneveld, de gitarist, uitgenodigd door de NPO om muziek te componeren voor de Derek Trucks Band, het mondt uit in een succesvolle tour.

Met o.a. Buddy Cage, Dan Tyack en Sonny Landreth worden de grote Nederlandse poppodia aangedaan.

Maar zo actief als Johan is, zijn er ook andere projecten, zoals Any Vegetable, met o.a. René Creemers en Pieter Douma. Er wordt een geweldige CD gemaakt. Lang bestaat deze legendarische band helaas niet, gelukkig zijn er nog wat YouTube filmpjes en de prachtige CD.

Johan is ook de vaste Europese steelgitarist van Heather Myles, een Amerikaanse Country zangeres.

Al vanaf 2005 speelt Johan met Lana Wolf. Zij richt de American Country Legends op, waarmee vele theater tours gedaan worden. Johan heeft een grote rol in deze band.

In 2023 toert Johan nog met deze band langs de Nederlandse Theaters met “Het uur van de Wolf, honouring Linda Ronstadt and Friends”

Een van de artiesten waar Johan nu regelmatig mee werkt is Rood Adeo. In wisselende samenstelling brengt Rood zijn eigen werk.

 

Albums

Naast de band-albums, heeft Johan de volgende Albums uitgebracht:

Head Back In The Clouds

 

Johan Jansen Plays Country Love Songs

Here Goes Nothing

Beautiful Christmas Songs

Pure Country (and More) met Dick van Altena

 

Lesgeven

Naast de lessen bij Had Verheyen volgde Johan later steelgitaarlessen bij Bruce Bouton, Herby Wallace, Joe Wright, Jeff Newman en Paul Franklin. Met zijn 45 jarige ervaring op podia en in studio’s is Johan nu zelf een begenadigd Steelgitaardocent.

Johan is een gediplomeerd docent en geeft pedal steel lessen en masterclasses door heel Europa.

Vele steelgitaristen zijn door hem opgeleid. Hij geeft privélessen, zowel live als online, is ook gastdocent op verschillende conservatoria

Voor online of voor prive lessen is hij te boeken. (link)

Voor de onlinelessen maakt hij gebruik van een zeer geavanceerd camerasysteem, (uniek bij steelgitaarlessen!) waarbij studenten de keuze hebben hoe zij de camera-instellingen willen hebben. Er wordt gewerkt met 6 camera’s en een green screen.

Lessen zijn nooit standaard, altijd toegesneden op de kennis, beginsituatie en wensen van de leerling.

Johan is al een tijd aan het schrijven aan een lesboek, een uitgebreid werk voor beginners en gevorderden. Niet snel tevreden zal het nog even duren voordat Johan het boek gaat uitbrengen.

Vanuit zijn eigen studio geeft Johan de privé en online lessen. Daar worden steelgitaartracks voor diverse artiesten gearrangeerd en opgenomen.

Onderhoud en hulpmiddelen voor Pedal Steel.

Johan heeft zijn eigen snarenlijn, smeermiddelen , en steelbars. Deze zijn verkrijgbaar in de webshop.

Hopelijk bent u door deze korte info geïnteresseerd om wat verder rond te kijken op deze website.  Neem gerust contact op!

office@steeljj.com

 

Boekingen, contact en andere gegevens

Johan Jansen

SteelJJ Music

Industrieweg 9

6673 DE Andelst

Nederland

Tel: 0031650677342

Mail: office@steeljj.com

KVK: 81503679

BTW/VAT: NL003572736B76

IBAN: NL60ABNA0551975555

 

Adres Studio en lesruimte: Bel of mail!

Mensen met wie JJ heeft gespeeld en/of opgenomen:

A. Armand, Dick van Altena, Alabama Rain, Koos Alberts, Amazing Stroopwafels, Any Vegetable, Doug Atkins, Rood Adeo,

B. BZN, Eddy Bond, Byron Berline, Jony de Boer, George Baker, Bellhops, Bruce Bouton, Mark van de Berg, Billy Dean, Bökkers, Beer Drinkers, Big Cowboy Loris,  Pam McBeth, B.J.Baartmans

C. Cash On Delivery, Canyon Drive Band, Ray Campi, Crocats, Buddy Cage, Rene Creemers, D Richardson Davies, Esther Croez,

D. De Drie Tieten, Doreen, Desperado, Jeff Diederen, Pieter Douma, John te Dorsthorst, Bart Dietvorst, Patty Davies, Erik van Dijsseldonk,

E. Hank Edwards, Ton Engels, Entree, Mark Eshuys, Joost van Es, 

F. Marcel Fischer, Rosie Flores, Paul Franklin, Freddy Früh, Eppo Franken

G. Captain Gumbo, Nienke en John Guizinge, Jacky van de Griend, 

H. Ruud Hermans, Bob Hoffnar, Helt Oncale, Doreen Hofman, Hathunters, Matt Harlan, Edwin van Hoevelaak, Marieke Heerschop,

I. 

J. Frank Jansen, Jos Jaspers (Turbo), JJ Johnns, Jim White, Ferry Jansen, Harrie Jekkers, 

K. Joan Kennedy, ‘t Kaf, Peter Koelewijn, Pim Koopman, Joke de Kruyff, Kadanz, Beppie Kraft, Alexander Klerx, Aggie de Kruiff, Dirk Kampa, Bert Kabelaar

L. Ilse De Lange, Mark Lavender, Sunny Landreth, Scooter Lee, Rob Livius, Arthur Leyten, 

M. Moonlight Riders, Heather Myles, Eddy Mersey, Bruno Maicherek, Jos Meessen, Jody Lynn Mitchell, Miss Beahavin’, Sandra Mooij, Dwight Muskita, Richard Mensies, Mavericks 

N. Michel Nita, Nederlands Blazers Ensemble, Ed Nieman, Paolo Nunin, Will Nuruwe,

O. Joanne O’Connor

P. Wout Pennings, Sjra Puts, Wim Pols, Paolo Pizzi, Mark Peters, Nora Peters, Justin Pieplenbosch, 

Q. 

R. Norin Radd, J.W. Roy, Tamra Rosanez, Rivers & Mc Coy, Runaway Joe’s, Richard Schneider, Annet Roons, Rustic Union, Ranch House Favorites, Roxy, Rood Adeo, Sandra van Reijs, Ralph Rinas, Rini Schreienberg,

S. The Secret Combination, South Mountain, Silverstone, Jany Szabo, Skik, Audrey Smits, Ben & Carmen Steneker, Rob Steneker, David Sherrif, John Schets, Marcel Smulders, Mike Shannon, The Sub, Aldo Spadaro, Larry Schuba, Fennie Siemens, Michael Schack, Mick Stender, Mark Söhngen, Cedric Siegers, Roel Spanjers

 

T. To hip for the room, Tuxedo Buck, Tres Manos, Tulsa, Triangle, Derek Trucks, Theater van het Oosten, Dan Tyack, Texadillo’s , Baer Traa, Gregg Trooper, 

U. Eugene U gene, 

V. Bert Vreuls, Cor Verhaagh, Sandra VanReijs, Angela Visser, Hans Venneman, Wim vd Vliert, Hilde Vos

W. Dale Watson, Freddy Weller, The Woodys, Tony Willé, Henk Wijngaard, Wooden Chain, Terry White, W. Ox, Riem de Wolff, Watchman, Lana Wolf, Jaap Wijn, 

X. 

Y. Waylon Young

Z. Marcel Zimmer, Jörg Zampietro,